Poziomy zmian instytucjonalno-organizacyjnych w przedsiębiorstwie - Misiński, Wojciech (Levels of Institutional and Organizational Changes in an Enterprise, 2024)
Głównym celem rozdziału była próba udzielenia odpowiedzi na trzy pytania będące syntetycznym opisem i analizą poziomów zmian instytucjonalno-organizacyjnych w przedsiębiorstwie. Pierwsze: czym są instytucje tj. „reguły gry” (instytucje wewnętrzne i zewnętrzne) tworzące system uwarunkowań, mechanizmów/procedur i rozwiązań obowiązujących w przedsiębiorstwie? Drugie: z iloma poziomami organizacyjno-własnościowymi mamy do czynienia w przedsiębiorstwie, na których zapadają decyzje prowadzące do w miarę trwałych zmian instytucjonalno-organizacyjnych? Trzecie: w jaki sposób dokonać oceny poziomu efektywności skutków w miarę trwałych zmian instytucjonalno-organizacyjnych? Analizy w rozdziale dokonano z wykorzystaniem dorobku nowej ekonomii instytucjonalnej ze szczególnym uwzględnieniem teorii agencji i teorii kosztów transakcyjnych.
Misiński, W. (2024). Poziomy zmian instytucjonalno-organizacyjnych w przedsiębiorstwie. W: J. Lichtarski, S. Nowosielski, C. Zając (red.), W kręgu zmiany organizacyjnej. Księga jubileuszowa z okazji 45-lecia pracy naukowo-dydaktycznej Profesor Grażyny Osbert-Pociechy (s. 108-120). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: zmiany instytucjonalno-organizacyjne w przedsiębiorstwie; nowa ekonomia instytucjonalna; instytucje; teoria agencji; teoria kosztów transakcyjnych; institutional and organizational changes in the company; new institutional economics; institutions; agency theory; transaction cost theory