Relacja mistrz–uczeń jako podstawa opieki naukowej nad doktorantami przez Profesor Grażynę Osbert-Pociechę - Grzesik, Katarzyna; Moroz, Mirosław (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
Rozdziały monografii stanowią wiązkę połączonych wspólnym mianownikiem refleksji nad miejscem i znaczeniem zmiany w organizacji, a także nad uelastycznieniem jej funkcjonowania, czyli nad kwestiami, które przez wiele lat pracy naukowej Jubilatki stanowiły dominantę Jej dociekań i dokonań. Tematyka tekstów zebranych w niniejszym tomie odzwierciedla, do pewnego stopnia, rozległość zainteresowań naukowych Profesor Grażyny Osbert-Pociechy. Autorzy na podstawie własnych doświadczeń, współpracy i znajomości z Panią Profesor przedstawiają swój punkt widzenia na zmiany w organizacji przez pryzmat problemów, którymi się interesują. W książce czytelnik odnajdzie rozważania dotyczące takich zagadnień, jak m.in. : zrównoważone Zarządzanie Zasobami Ludzkimi jako pożądany kierunek zmian – inspiracje odnajdywane; człowiek i zmiana w organizacji procesowej – problemy angażowania się pracowników w doskonalenie procesów; system wartości i wzorce myślenia pokolenia Z w kontekście zdolności organizacji do zmian – wyniki badań; poziomy zmian instytucjonalno-organizacyjnych w przedsiębiorstwie; antropocentryzm w zarządzaniu wewnętrznym ruchem organizacyjnym; społecznie nieodpowiedzialna zmiana organizacyjna – zarys problemu; ciągłe doskonalenie w przedsiębiorstwie w kontekście niestabilności (zmienności) zatrudnienia.
Grzesik, K. i Moroz, M. (2024). Relacja mistrz–uczeń jako podstawa opieki naukowej nad doktorantami przez Profesor Grażynę Osbert-Pociechę. W: J. Lichtarski, S. Nowosielski, C. Zając (red.), W kręgu zmiany organizacyjnej. Księga jubileuszowa z okazji 45-lecia pracy naukowo-dydaktycznej Profesor Grażyny Osbert-Pociechy (s. 34-44). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: zmiana organizacyjna; elastyczność organizacji; zarządzanie zasobami ludzkimi