W kręgu zmiany organizacyjnej. Księga jubileuszowa z okazji 45-lecia pracy naukowo-dydaktycznej Profesor Grażyny Osbert-Pociechy [całość] - Lichtarski, Jan. Redakcja; Nowosielski, Stanisław. Redakcja; Zając, Czesław. Redakcja (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
Rozdziały monografii stanowią wiązkę połączonych wspólnym mianownikiem refleksji nad miejscem i znaczeniem zmiany w organizacji, a także nad uelastycznieniem jej funkcjonowania, czyli nad kwestiami, które przez wiele lat pracy naukowej Jubilatki stanowiły dominantę Jej dociekań i dokonań. Tematyka tekstów zebranych w niniejszym tomie odzwierciedla, do pewnego stopnia, rozległość zainteresowań naukowych Profesor Grażyny Osbert-Pociechy. Autorzy na podstawie własnych doświadczeń, współpracy i znajomości z Panią Profesor przedstawiają swój punkt widzenia na zmiany w organizacji przez pryzmat problemów, którymi się interesują. W książce czytelnik odnajdzie rozważania dotyczące takich zagadnień, jak m.in. : zrównoważone Zarządzanie Zasobami Ludzkimi jako pożądany kierunek zmian – inspiracje odnajdywane; człowiek i zmiana w organizacji procesowej – problemy angażowania się pracowników w doskonalenie procesów; system wartości i wzorce myślenia pokolenia Z w kontekście zdolności organizacji do zmian – wyniki badań; poziomy zmian instytucjonalno-organizacyjnych w przedsiębiorstwie; antropocentryzm w zarządzaniu wewnętrznym ruchem organizacyjnym; społecznie nieodpowiedzialna zmiana organizacyjna – zarys problemu; ciągłe doskonalenie w przedsiębiorstwie w kontekście niestabilności (zmienności) zatrudnienia.
s. 163
Keywords: zmiana organizacyjna; elastyczność organizacji; zarządzanie zasobami ludzkimi