Praca zdalna w okresie pandemii – różnorodność podejść badawczych i wyników - Lipowski, Marcin; Pokojski, Zenon (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
W opracowaniu opisano różne podejścia badawcze do analizy pracy zdalnej w okresie pandemii COVID-19. Zaprezentowano także wyniki badań przedsiębiorstw w zakresie modelu pracy zdalnej wykorzystywanej przez firmy, poziomu jej wsparcia oraz zamiaru wykorzystywania w przyszłości. Badania ilościowe przeprowadzone na grupie 248 przedsiębiorstw pokazały, że choć praca zdalna jest mniej efektywna w ocenie przedsiębiorstw niż praca w trybie stacjonarnym, prawie 2/3 firm wspierało pracę zdalną w trakcie pandemii. Połowa badanych przedsiębiorstw zamierza kontynuować system pracy zdalnej, ograniczając jednak jej zakres.
Lipowski, M. i Pokojski, Z. (2023). Praca zdalna w okresie pandemii – różnorodność podejść badawczych i wyników. W: M. Sobocińska (red.), Konsument i rynek – Badania marketingowe – Strategie i działania marketingowe. Księga jubileuszowa z okazji 50-lecia pracy twórczej prof. zw. dr hab. Krystyny Mazurek-Łopacińskiej (s. 387–397). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: praca zdalna; efektywność pracy zdalnej; wsparcie pracy zdalnej