Rynek usług bankowych w Polsce w latach 1995–2021 w świetle badań metodą testu koniunktury - Garczarczyk, Józef; Skikiewicz, Robert (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
W rozdziale przedstawiono istotę metody testu koniunktury oraz charakterystykę badania prowadzonego tą metodą w sektorze bankowym przez Katedrę Badań Rynku i Usług Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu w ujęciu kwartalnym od 1992 r. Przedstawiono koniunkturę w sektorze bankowym w oparciu o dane dotyczące kształtowania się wskaźnika syntetycznego PIKBANK oraz wybranych wskaźników prostych koniunktury bankowej w latach 1995–2021. Wskazane zostały ponadto obszary wykorzystania danych jakościowych z badania metodą testu koniunktury prowadzonego w sektorze bankowym w modelach prognostycznych oraz przy konstrukcji złożonych wskaźników wyprzedzających.
Garczarczyk, J. i Skikiewicz, R. (2023). Rynek usług bankowych w Polsce w latach 1995–2021 w świetle badań metodą testu koniunktury. W: M. Sobocińska (red.), Konsument i rynek – Badania marketingowe – Strategie i działania marketingowe. Księga jubileuszowa z okazji 50-lecia pracy twórczej prof. zw. dr hab. Krystyny Mazurek-Łopacińskiej (s. 309–317). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: metoda testu koniunkturalnego; badania koniunktury; sektor bankowy