Procesy izolacji dipeptydów histydynowych z surowców drobiarskich z zastosowaniem wybranych technik rozdziału - Bączyńska Dorota (Isolation of histidine dipeptides from poultry meat extracts using selected separation techniques, 2023)
Celem badań było opracowanie metody izolacji dipeptydów histydynowych (anseryny i karnozyny - związków CRC) pozyskanych z naturalnych surowców drobiarskich i uzyskanie czystości preparatów (stosunek udziału związków CRC do wolnych aminokwasów i innych peptydów) umożliwiającej ich zastosowanie w żywności.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: CRC; oczyszczanie; chromatografia jonowymienna; techniki membranowe