Użyteczność informacji w sprawozdaniu spółek z branży rolno-spożywczej - Węgrzyńska, Małgorzata Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
[Opracowanie dostarcza spójnego spojrzenia na ocenę użyteczności informacji zawartych w sprawozdaniu finansowym spółek z branży rolno-spożywczej. Szczególną uwagę skierowano na potencjalne kierunki zmian w prezentacji informacji sprawozdawczej z uwzględnieniem zarówno dynamicznych zmian w otoczeniu regulacyjnym, jak i nowoczesnych obszarów badawczych w rachunkowości. W książce omówiono m.in. takie zagadnienia, jak: sprawozdawczość finansowa jako produkt końcowy rachunkowości, użyteczność informacji w sprawozdaniu finansowym w świetle teorii interesariuszy, propozycje zmian w prezentacji majątku i źródeł finansowania majątku spółek z branży rolno-spożywczej, udoskonalenie zakresu ujawnień informacji w rachunku zysków i strat spółek z branży rolno-spożywczej.] z zapowiedzi
s. 294
Keywords: użyteczność informacji sprawozdawczej; branża rolno-spożywcza; interesariusze sprawozdania finansowego; informacja niefinansowa; rachunkowość rolna