Rachunek przepływów pieniężnych w ocenie sytuacji finansowej i majątkowej podmiotów gospodarczych na przykładzie nieruchomości z perspektywy biegłego rewidenta i innych zawodów - Szczepaniak, Anna (Cash Flow Statement in the Assessment of the Financial and Property Situation of Business Entities on the Example of Real Estate from the Perspective of a Statutory Auditor and Other Professions, 2023)
Biegli rewidenci, analitycy finansowi, rzeczoznawcy majątkowi, inwestorzy, syndycy czy banki wykorzystują informacje z rachunku przepływów pieniężnych do oceny sytuacji majątkowej, finansowej i wyniku finansowego. Z tego powodu celem badań było wskazanie znaczenia audytu finansowego oraz roli biegłego rewidenta w badaniu informacji o nieruchomościach w rachunku przepływów pieniężnych. Potwierdzono tezę, że interesariusze jednostki wykorzystują rachunek przepływów pieniężnych do oceny sytuacji jednostek gospodarczych, a weryfikacja sprawozdania finansowego przez biegłego ma znaczenie z ich perspektywy. Wskazany został zakres wykorzystania informacji prezentowanych w tym rachunku w różnych zawodach. Dostarcza on informacji o kierunku działalności podmiotu, np. czy rozwija on swoje zaplecze techniczne poprzez nabywanie nowych nieruchomości oraz z jakiego źródła jest on finansowany. Wyniki badań potwierdziły istotność badania rachunku przepływów pieniężnych przez biegłego rewidenta.
Gospodarka nieruchomościami / pod red. Aleksandry Łakomiak.- Wrocław, 2023, s. 89-103
Keywords: sprawozdanie finansowe; środki pieniężne; ekwiwalenty środków pieniężnych; rachunek przepływów środków pieniężnych; biegły rewident; istotność; financial statements; cash; cash equivalents; cash flow statement; auditor; materiality