Finansowanie remiz strażackich jako środków trwałych i nieruchomości - Ochman, Alicja (Financing Fire Stations as Fixed Assets and Real Estate, 2023)
Jednostki Ochotniczych Straży Pożarnych, aby prawidłowo się rozwijać i funkcjonować, muszą pozyskiwać środki finansowe z różnych źródeł. Przeważnie środki te pochodzą z budżetu państwa, budżetów jednostek samorządu terytorialnego, agencji ubezpieczeniowych udzielających ubezpieczeń dla osób fizycznych i prawnych, środków własnych podmiotów tworzących jednostki ratownicze oraz innych funduszy. Celem pracy było przedstawienie kosztów utrzymania Ochotniczych Straży Pożarnych pokrywanych przez gminę. Za główną tezę badawczą przyjęto stwierdzenie, że pozyskiwane środki finansowe przez jednostki Ochotniczych Straży Pożarnych są niewystarczające na pokrycie potrzeb umożliwiających ich rozwój i funkcjonowanie. Metody badawcze wykorzystane do uzasadnienia tezy to przegląd literatury dotyczącej szczególnie funkcjonowania i organizacji Ochotniczych Straży Pożarnych oraz dostępnych dla nich źródeł finansowania. Jako metodę badawczą zastosowano również analizę danych pozyskanych od gminy, dotyczących wydatków ponoszonych na Ochotnicze Straże Pożarne w latach 2020-2022. W pracy wykazano, że obowiązek pokrycia kosztów funkcjonowania jednostek spoczywa na gminie. Remizy, będące obiektami wykorzystywanymi do przechowywania majątku ruchomego, mają różny status prawny. Mogą stanowić nieruchomości Ochotniczych Straży Pożarnych, gmin lub mieć nieokreślony status prawny.
Gospodarka nieruchomościami / pod red. Aleksandry Łakomiak.- Wrocław, 2023, s. 66-77
Keywords: jednostki OSP; gmina; koszty utrzymania; remizy strażackie; volunteer fire brigades; municipality; maintenance costs; fire stations