Optymalizacja podatkowa kosztów wytworzenia i utrzymania nieruchomości w podmiocie produkcyjnym - Malewicz, Paula (Tax Optimization of the Costs of Real Estate Production and Maintenance in a Production Entity, 2023)
Celem badań było wyznaczenie optymalnych rozwiązań podatkowych w zakresie kosztów nieruchomości. Ocenie zostały poddane gospodarność nieruchomościami oraz możliwość rozwoju przedsiębiorstwa. Przeprowadzenie analizy porównawczej zastosowanych źródeł finansowania nieruchomości wraz optymalizacją kosztów było jedną z zastosowanych metod badawczych. Ustalenie najlepszej metody finansowania dla wybranego środka trwałego, by zmniejszyć koszty bieżących usług, utrzymania oraz finansowania, wymagało doboru wskaźników, na podstawie których stwierdzono, że największe koszty generuje wynajem, najmniejsze zaś – dotacja. Minimalne wymagania opłacalności spełnia finansowanie środkami własnymi, podobnie umowa leasingu, dla której wszystkie wskaźniki przyjmują średnie wyniki w porównaniu z pozostałymi opcjami. Atrakcyjną opcją może być zaciągnięcie pożyczki inwestycyjnej bądź emisja papierów wartościowych. Opcje te osiągają dobre bądź bardzo dobre wyniki we wszystkich wskaźnikach.
Gospodarka nieruchomościami / pod red. Aleksandry Łakomiak.- Wrocław, 2023, s. 52-65
Keywords: optymalizacja; nieruchomości; koszty; finansowanie rozwoju; optimization; real estate; costs; development financing