Polityka podatkowa gmin w zakresie podatku od nieruchomości - Dewerenda, Anna (Municipalities’ Property Tax Policy, 2023)
Podatki lokalne stanowią daniny publiczne zasilające budżet gmin. Wśród nich wyróżnia się podatek od nieruchomości. Gminy są uprawnione do kształtowania dochodów z tego źródła, m.in. poprzez obniżanie maksymalnych stawek podatkowych. Cel badań stanowiło przedstawienie podatku od nieruchomości jako podatku lokalnego z uwzględnieniem zróżnicowania polityki podatkowej stosowanej przez władze gminy w tym zakresie. Przedmiotem badań były gminy w Polsce w latach 2010-2021, zaś przedmiotem badań został podatek od nieruchomości. Wśród zastosowanych metod badawczych znalazła się analiza danych wtórnych ujętych w bazie SMUP Ministerstwa Finansów. Wyniki badań pokazały, że gminne polityki podatkowe są wyraźnie zróżnicowane. Gminy najczęściej udzielały obniżonych stawek podatkowych w wysokości 5-20%. Wyższe stawki podatku od nieruchomości stosują miasta na prawach powiatu i gminy miejskie. Zmiana polityki gmin nastąpiła w roku 2016, kiedy to wprowadziły one obniżenie maksymalnych stawek podatkowych.
Gospodarka nieruchomościami / pod red. Aleksandry Łakomiak.- Wrocław, 2023, s. 23-37
Keywords: podatek od nieruchomości; polityka podatkowa gmin; nieruchomości; samorząd terytorialny; property tax; municipal tax policy; real estate; local government