Badania drogi wzrokowej u gryzoni laboratoryjnych metodami rezonansu magnetycznego in vivo - Wełniak-Kamińska, Marlena (Instytut PAN, 2023)
W niniejszej pracy do badań drogi wzrokowej gryzoni wykorzystany został skaner MRI/MRS z magnesem o indukcji pola 7T i wybrane metody rezonansu magnetycznego (MR).Umożliwiło to uzyskanie obrazów o wysokiej rozdzielczości i wyraźnych kontrastach tkankowych pozwalających na uwypuklenie różnic między strukturami anatomicznymi, które są trudne do uchwycenia za pomocą innych technik obrazowania. Celem tych badań było porównanie danych wolumetrycznych, funkcjonalnych i profdi metabolicznych struktur drogi wzrokowej pomiędzy zwierzętami ze spontaniczną retinopatią i zwierzętami kontrolnymi.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: myszy; szczury; droga wzrokowa; obrazowanie rezonansem magnetycznym; spektroskopia