Zmiany w strukturach organizacyjnych zgrupowanych przedsiębiorstw - Sobotkiewicz, Dariusz (Changes in the Organizational Structures of Grouped Enterprises, 2023)
Celem opracowania było przedstawienie problematyki uproszczeń struktury organizacyjnej i decentralizacji uprawnień decyzyjnych w zgrupowanych przedsiębiorstwach w okresie znacznych zmian (przeobrażeń) otoczenia. W związku z tak sformułowanym celem głównym postawiono pytanie: Czy w spółkach zależnych występuje tendencja do decentralizacji zarządzania i upraszczania ich struktur organizacyjnych? Dla rozwiązania problemu przeprowadzono analizę dostępnych źródeł wtórnych (literatury naukowej, dokumentów organizacyjnych badanych spółek) oraz badania empiryczne w dwóch spółkach zależnych niemieckich koncernów z branży motoryzacyjnej zlokalizowanych w Polsce. Badania w formie wywiadów były prowadzone z lokalnym zarządem w latach 2020-2022 i miały na celu rozpoznanie zmian wprowadzonych w strukturze organizacyjnej spółek. Wyniki wskazały, że w okresie znacznych zmian (przeobrażeń) otoczenia centrale delegowały dodatkowe uprawnienia decyzyjne spółkom zależnym a ich struktury nie uległy nadmiernemu rozbudowywaniu. Wzmocnieniu uległa funkcja zakupów oraz funkcje ukierunkowane na rynek. Przedstawione w artykule wyniki mogą być wykorzystane przez inne organizacje wielopodmiotowe do przeprojektowania struktur jednostek zależnych w bardziej odporne na trudne do przewidzenia zjawiska pojawiające się w otoczeniu organizacji. Artykuł ma charakter teoretyczno-empiryczny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 5, s. 195-204
Keywords: simplicity of organizational structure; autonomia spółek zależnych; prostota struktur organizacyjnych; spółka nadrzędna; spółka zależna; autonomy of subsidiaries; parent company; subsidiary