Zarządzanie strategiczne a dojrzałość zarządzania projektami w organizacjach non profit - Marciszewska, Anna; Brajer-Marczak, Renata (Strategic Management and Project Management Maturity in Non-profit Organizations, 2023)
Artykuł dotyczy kwestii dojrzałości projektowej organizacji non profit z perspektywy zarządzania strategicznego. Jego celem jest poszerzenie wiedzy i wniesienie wkładu w rozważania na temat związku, jaki istnieje między dojrzałością projektową organizacji non profit a perspektywą zarządzania strategicznego. Jest to tematyka niewystarczająco jeszcze zbadana. W przedstawionych rozważaniach przyjęto, że wzrost dojrzałości projektowej koresponduje ze wzrostem profesjonalizmu w zarządzaniu organizacjami non profit, co przekłada się na koordynację strategicznych inicjatyw projektowych. Artykuł wnosi wkład w teorię zarządzania projektami, zwracając uwagę na rolę dojrzałości projektowej we wdrażaniu strategicznych, kluczowych i długoterminowych celów rozwojowych organizacji non profit. Wyciągnięte wnioski bazują na wynikach badania ankietowego na próbie 93 organizacji non profit funkcjonujących w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 5, s. 137-149
Keywords: organizacje non profit; dojrzałość projektowa; zarządzanie strategiczne; zarządzanie projektami; non-profit organizations; project maturity; strategic management; project management