Ogólnopolski Strajk Kobiet jako przykład organizacji liminalnej. Wprowadzenie do tematu - Góral, Anna (The All-Poland Women’s Strike as an Example of a Liminal Organization. Introduction to the Subject, 2023)
W niniejszym artykule zaproponowano nowe spojrzenie na organizacje nieformalne, a mianowicie przez pryzmat koncepcji liminalności stworzonej na gruncie antropologii przez Arnolda van Gennepa oraz Victora Turnera. Opierając się na analizie studium przypadku Ogólnopolskiego Strajku Kobiet oraz literatury przedmiotu, zdefiniowano pojęcie organizacji liminalnej. Mianem tym określa się szczególny sposób organizowania, który intencjonalnie konstruowany jest z zamiarem wywołania i wzmocnienia procesów liminalnych doświadczanych przez ludzi, którzy uczestniczą w podejmowanych przez nią działaniach. W tym celu osoby współtworzące organizację liminalną sięgają do szeregu narzędzi i metod zarządzania, które mają wzmacniać jej transformacyjny charakter.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 5, s. 112-124
Keywords: organizacja liminalna; organizacje nieformalne; liminalność; Ogólnopolski Strajk Kobiet; teoria organizacji; liminal organization; non-formal organizations; liminiaity; All-Poland Women's Strike; organizational theory