Praca zdalna na tle różnic międzypokoleniowych - Bielińska-Dusza, Edyta; Hamerska, Monika (Remote Work in the Perspective of Intergenerational Differences, 2023)
Istniejące badania dotyczące pracy zdalnej obejmują różne aspekty, w tym ocenę efektywności, wpływu na zdrowie i samopoczucie pracowników, wykorzystywaną technologię czy przyszłość pracy. Przeprowadzono jednak niewiele badań dotyczących różnic międzypokoleniowych, które mogą wpływać na postrzeganie i ocenę pracy zdalnej w sektorze publicznym. Przeprowadzone badanie ma na celu porównanie opinii pokoleń BB, X, Y na temat pracy zdalnej. Uzyskane wyniki wskazują, że istnieje zależność pomiędzy wiekiem pracowników a stopieniem preferencji pracy zdalnej w stosunku do pracy tradycyjnej, efektywnością wykonywanej pracy zdalnej oraz oceną czasu realizacji zadań podczas pracy zdalnej. Brak jest natomiast zależności pomiędzy oceną problemów technicznych oraz mentalnych związanych z przejściem na pracę zdalną, jak również oceną wpływu pracy zdalnej na relacje w zespole. Wyniki te mogą przyczynić się do rozwoju międzypokoleniowych strategii zarządzania zasobami ludzkimi, wspomagać podejmowanie decyzji zarządczych oraz powinny być eksplorowane w przyszłości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 5, s. 22-37
Keywords: praca zdalna; telepraca; praca z domu; pokolenie X; pokolenie Z; pokolenie Y; pokolenie Baby Boomers; cyfryzacja; różnice międzypokoleniowe; administracja publiczna; sektor publiczny; remote work; telework; work at home; generation X; generation Y; generation baby boomers; generation Z; digitization; intergenerational differences; public administration; public sector