Znaczenie i wykorzystanie białkowych składników serwatki - Chrzanowska, Józefa; Dąbrowska, Anna; Nowak, Marek (Importance and Application of Whey Protein Components, 2023)
W serwatce, pozostającej jako produkt uboczny po skoagulowaniu kazeiny mleka w procesie produkcji serów, występuje wiele różnorodnych białek, które nie tylko wyróżniają się wysoką wartością odżywczą, ale przejawiają też atrakcyjne właściwości funkcjonalne oraz biologiczne. W artykule przedstawiono właściwości i kierunki wykorzystania najważniejszych białek serwatkowych, w tym: β-laktoglobuliny, α-laktoalbuminy, immunoglobulin, albuminy serum, laktoferyny, laktoperoksydazy, lizozymu, osteopontyny i glikomakropeptydu oraz produktów ich modyfikacji.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2023, Nr 39, s. 32-51
Keywords: białka serwatkowe; biologicznie aktywne białka; właściwości prozdrowotne; wykorzystanie; whey proteins; bioactive proteins; health benefits; application