Czynniki decydujące o degradacji biowęgla w glebie w kontekście możliwości wykorzystania węgla pirogenicznego jako narzędzia sekwestracji CO2 - Bednik Magdalena (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2023)
Głównym celem niniejszej pracy była analiza podatności biowęgli na degradację w zróżnicowanych warunkach w celu oceny ich przydatności do sekwestracji węgla. Badania prowadzono w oparciu o trwający 12 miesięcy eksperyment inkubacyjny.
Keywords: biowęgiel; sekwestracja; materia organiczna; węgiel wodnorozpuszczalny; respiracja gleby