Zmiany legislacyjne na gruncie podatku od towarów i usług - Suwalska, Milena (Legislative Changes in the Field of Goods and Services Tax, 2023)
W ostatnich latach materia internacjonalnego prawa podatkowego, szczególnie w zakresie pośrednich kontrybucji publicznych ulega permanentnym zmianom. Intencją działań koordynacyjnych w ramach tego obszaru multicentrycznego systemu fiskalnego jest adaptacja kształtu regulacji do realiów współczesnej zdigitalizowanej rzeczywistości gospodarczej. Implementacja do krajowego porządku prawnego nowych przepisów, wypracowanych na szczeblu unijnym, implikować będzie w najbliższym czasie dla polskich podatników konieczność dostosowania się do wielu zmian. Prowadzenie działalności gospodarczej związanej z wykorzystaniem kanałów elektronicznych obliguje do przestrzegania dodatkowych wymogów zarówno na tle fiskalnym, jak i administracyjno-technicznym. Pozytywną tendencją w aktualnie obserwowanym kierunku legislacyjnym jest natomiast unowocześnianie procedur oraz upraszczanie obowiązków rozliczeniowych poprzez zbiorcze raportowanie. Celem artykułu jest przeanalizowanie zmian podatkowo-prawnych oraz przedstawienie ich konsekwencji z praktycznej perspektywy dla podatników podatku od towarów i usług oraz podmiotów działających w sektorze handlu elektronicznego.
Rachunkowość / pod red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 115-122
Keywords: podatki; wspólnotowe prawo podatkowe; handel elektroniczny; grupa VAT; taxes; EU tax law; e-commerce; VAT group