Odroczony podatek dochodowy a wynik finansowy jednostki - Płachta, Karolina (Deferred Income Tax and the Entity’s Financial Results, 2023)
W artykule została przedstawiona kwestia kategorii ekonomicznej, jaką jest odroczony podatek dochodowy. Przepisy prawa bilansowego w niektórych kwestiach różnią się od przepisów podatkowych, stąd też powstają liczne różnice trwałe oraz przejściowe. Poruszono kwestię dotyczącą istoty odroczonego podatku dochodowego oraz ujmowania go w sprawozdaniu finansowym jednostki. Przedstawiony został opis aktywów oraz rezerw powstałych w jego wyniku. Opisano również przykładowe sytuacje, w których pojawiają się różnice w prawie bilansowym i podatkowym. Celem artykułu jest pokazanie odroczonego podatku dochodowego jako kategorii, która wpływa na wynik finansowy.
Rachunkowość / pod red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 102-114
Keywords: odroczony podatek dochodowy; aktywa; rezerwy; prawo podatkowe; deferred income tax; assets; reserves; tax law