Mechanizm pay and refund w podatku u źródła u osób prawnych - Mieszała, Dominik (“Pay and Refund” Mechanism in Withholding Tax, 2023)
Wraz z nowelizacją przepisów podatkowych w 2022 roku zaczął obowiązywać nowy mechanizm w podatku u źródła – pay and refund. Jego wprowadzenie wpływa bezpośrednio na atrakcyjność inwestycyjną w Polsce lub poczucie bezpieczeństwa w regulowaniu zobowiązań podatkowych z tytułu podatku dochodowego od osób prawnych. Z drugiej strony umożliwiono szybszy zwrot poniesionego obciążenia podatkowego przez płatnika. W artykule zawarto informacje wprowadzające i ogólny opis podatku u źródła i jego regulacji, wskazano istotę nowego mechanizmu oraz zwolnienia i preferencje z nim związane. Następnie na przykładach praktycznych przedstawiono zastosowanie nowego mechanizmu pay and refund. Celem artykułu jest omówienie najnowszych zmian prawnych dotyczących nowego mechanizmu rozliczania podatku u źródła i wskazanie, kiedy podatnik zobligowany jest do jego stosowania, wraz ze skutkami tego rozwiązania dla podatnika. Autor skorzystał z następujących metod badawczych: studia literaturowe, analiza artykułów, aktów prawnych, stron internetowych o tematyce branżowej.
Rachunkowość / pod red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 95-101
Keywords: WHT; podatek u źródła; mechanizm pay and refund; withholding tax; pay and refund mechanism