Business Intelligence w controllingu finansowym - Komorowska, Anna (Business Intelligence in Financial Controlling, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie wybranych wyników finansowych za pomocą narzędzia Business Intelligence (BI). Zaprezentowano zrzuty ekranu wygenerowane przez BI ukazujące wskaźniki finansowe z obszaru rentowności, płynności oraz zadłużenia dla spółki GAME za lata 2020-2021. Narzędzie BI umożliwiło przeprowadzenie w szybki sposób analizy wybranych wskaźników i ich wizualizację. BI usprawnia pracę controllerów i dzięki wizualizacji wyników jest istotnym wsparciem menedżerów w zarządzaniu i podejmowaniu decyzji.
Rachunkowość / pod red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 65-72
Keywords: business intelligence; wizualizacja; analiza finansowa; controlling finansowy; visualization; financial analysis; financial controlling