Obciążenia podatkowe związane z wprowadzeniem instytucji fundacji rodzinnej w Polsce - Grabowska, Julia (Tax Burdens Resulting from the Implementation of Family Foundation Institution in Poland, 2023)
W artykule przedstawiono perspektywę zmian w polskim systemie prawno-podatkowym w związku z uchwaleniem przez Sejm 14 grudnia 2022 r. ustawy o fundacji rodzinnej. Artykuł zawiera również charakterystykę instytucji fundacji rodzinnej jako nowego podmiotu na gruncie prawa podatkowego. Kolejną kwestią poruszoną w artykule są obszary dyskusyjne ustawy oraz proponowane kierunki zmian wybranych regulacji. Jako metody badawcze wykorzystano analizę tekstów aktów prawnych, dedukcję oraz krytykę piśmiennictwa.
Rachunkowość / pod red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 30-42
Keywords: fundacja rodzinna; firma rodzinna; system podatkowy; optymalizacja podatkowa; sukcesja; family foundation; family business; tax system; tax optimization; succesion