Krajowy System e-Faktur – zagrożenia czy korzyści? - Bąk, Klaudia (National System of e-Invoices – the Threat or the Opportunity?, 2023)
W artykule zaprezentowano korzyści, zagrożenia i ograniczenia związane z wykorzystaniem faktur elektronicznych w transakcjach handlowych polskich przedsiębiorstw. Przedstawiono również ramy prawne stosowania faktur elektronicznych. W ostatnich latach system podatkowy został znacznie uproszczony, zachęcając przedsiębiorców do wprowadzenia faktur elektronicznych w swoich jednostkach gospodarczych. Z różnych dostępnych wyników badań i ekspertyz wynika, że polscy przedsiębiorcy są świadomi korzyści, jakie przyniesie wprowadzenie e-fakturowania, ale jednocześnie są istotne kwestie dotyczące np. bezpieczeństwa procesu, które zniechęcają przedsiębiorców do przyjęcia e-fakturowania. W Polsce brakuje również ujednoliconego szablonu e-fakturowania i oprogramowania, które umożliwiłoby przedsiębiorstwom pełne wykorzystanie e-Faktur.
Rachunkowość / pod red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 9-19
Keywords: Krajowy System e-faktur; faktura; faktura ustrukturyzowana; ustawa o podatku od towarów i usług; National System of e-Invoices; invoice; structured invoice; Goods and Services Tax Act