Analiza powszechności i konsekwencji dostępu do broni palnej względem poziomu dobrobytu w krajach Unii Europejskiej - Biczak, Magdalena (Analysis of the Universality and Consequences of Access to Firearms Concerning the Level of Prosperity in the European Union Countries, 2023)
Broń palna, jej wykorzystanie i zagrożenia są w znacznym stopniu związane z zagadnieniami społecznymi, ekonomicznymi, występowaniem czynników kryminogennych, które wpływają na codzienne funkcjonowanie społeczeństw. Głównym celem badania jest analiza kształtowania się poziomu przestępczości i wybranych czynników kryminogennych w poszczególnych krajach członkowskich Unii Europejskiej oraz porównanie tego poziomu z sytuacją ekonomiczną analizowanych państw. Dane wykorzystane w badaniu są aktualne i pochodzą z takich baz, jak: Global Violent Deaths, Global Firearms Holdings, Eurostat oraz OECD. W trakcie analizy wykorzystano metodę k-średnich. Dzięki przeprowadzonej analizie stwierdzono, że na Litwie, Łotwie oraz w Estonii wysokiemu poziomowi przestępczości towarzyszy wysoki poziom spożycia alkoholu. Analizując położenie krajów o podobnym poziomie przestępczości, można zaobserwować, że sąsiadują one ze sobą. Położenie geograficzne nie jest jednak kluczowym wyznacznikiem poziomu przestępczości.
Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym / pod red. Agnieszki Stanimir. - Wrocław, 2023, s. 88-101
Keywords: broń palna; czynniki kryminogenne; przestępczość; k-średnich; firearm; criminality; cryminogenic factor; k-means