Modele Difference-in-Differences w ewaluacji wpływu zdarzeń ekonomicznych na poprawę edukacji - Halkiewicz, Stanisław (Difference-in-Differences Models in Evaluating Returns of Economic Events to Education, 2023)
Artykuł porusza tematykę zastosowania modeli Difference-in-Differences w badaniach z zakresu ekonomii rozwoju, skupiając się na dziedzinie szkolnictwa. Opisywane modele nabierają coraz większego znaczenia w XXI wieku. Celem badawczym opracowania jest analiza ich użyteczności do mierzenia efektów zdarzeń ekonomicznych, w tym głównie programów i projektów rządowych i społecznych, a także opis wpływu na poprawę jakości i dostępności edukacji w porównaniu z innymi metodami ekonometrycznymi. W tym celu przeanalizowane zostaną działania w tym obszarze na terenie Indonezji. Zostaną dokonane obliczenia z wykorzystaniem DD w ujęciu sprzed propozycji Esther Duflo i z jej uwzględnieniem w celu ocenienia roli poprawki zaproponowanej przez jej zespół badawczy w dokładności mierzenia efektów poprawy edukacji.
Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym / pod red. Agnieszki Stanimir. - Wrocław, 2023, s. 74-87
Keywords: difference-in-differences; ekonometria; edukacja; ekonomia rozwoju; econometrics; returns to education; development economy