Ekonomiczne uwarunkowania marnowania jedzenia w gospodarstwach domowych - Kołodziej, Marta (Economic Determinants of Food Waste in Households, 2023)
W pracy podjęto temat marnowania żywności w gospodarstwach domowych, który stanowi jeden z największych problemów w XXI wieku. Celem teoretycznym badania jest wyjaśnienie ogromnej skali tego zjawiska poprzez przedstawienie definicji i przyczyn wyrzucania jedzenia. Celem aplikacyjnym pracy jest analiza poziomu odpadów żywnościowych polskich gospodarstw domowych podczas świąt Bożego Narodzenia. Badanie przeprowadzono w 2021 roku. Trwało ono dziesięć dni. Analiza otrzymanych wyników wykazała, że podczas przerwy świątecznej gospodarstwa domowe marnują więcej żywności niż w pozostałej części roku.
Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym / pod red. Agnieszki Stanimir. - Wrocław, 2023, s. 36-48
Keywords: marnowanie żywności; środowisko; analiza korespondencji; hierarchical clustering; food waste; environment; correspondence analysis