Wykorzystanie metody k-średnich w statystyce publicznej - Derda, Aleksandra (Review and Evaluation of the Usefulness of Clustering Methods in Official Statistics, 2023)
Głównym celem pracy jest przedstawienie metody k-średnich oraz warunków, jakie powinny zostać spełnione, by uzyskać najlepsze grupowanie gmin w województwie dolnośląskim ze względu na ich sytuację finansową. Przeprowadzona analiza ukazuje zakres wykorzystania wspomnianej metody w statystyce publicznej. Dane dotyczące sytuacji finansowej gmin zaczerpnięto z Banku Danych Lokalnych prowadzonego przez Główny Urząd Statystyczny. W analizie wykorzystano oprogramowanie Statistica, Excel oraz język R z wykorzystaniem pakietu Factoextra. Dokonano dwóch różnych podziałów przy użyciu innych metod doboru początkowych środków ciężkości. Ostateczna klasyfikacja nie została uznana za dobrą, co uwypukliło wady metody.
Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym / pod red. Agnieszki Stanimir. - Wrocław, 2023, s. 9-22
Keywords: metoda k-średnich; sytuacja finansowa gmin; statystyka publiczna; k-means method; financial situation of communes; official statistics