Podróże lotnicze jako element turystyki powietrznej - Rozmund, Bartosz (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Dynamiczny rozwój środków transportu spowodowany postępem technologicznym pozwolił ludziom na podróżowanie po całym świecie w sposób szybki i tani. W ciągu ostatniej dekady drastycznie wzrósł odsetek osób podróżujących w celach turystycznych, między innymi drogą powietrzną. W rozdziale przedstawiono, w jaki sposób podróże lotnicze wpłynęły na rozwój turystyki powietrznej i jak stały się jedną z najczęściej wybieranych form podróży turystycznych. Wysunięto również tezę, że podróż lotnicza może być dla podróżujących samolotami celem samym w sobie, dostarczającym pożądanych wrażeń.
Rozmund, B. (2023). Podróże lotnicze jako element turystyki powietrznej. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 412-419). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: turystyka; podróże lotnicze; turystyka powietrzna; transport powietrzny; tourism; air travel; air tourism; air transport