Wybrane atrakcje turystyczne Przemyśla w aspekcie historii miasta - Oziembłowski, Maciej; Oziembłowski, Michał A. (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Przemyśl był dawną stolicą ziemi przemyskiej w czasach I Rzeczypospolitej, miastem-fortecą w czasach austriackich i trzecim pod względem wielkości miastem dawnej Galicji, również za czasów II Rzeczypospolitej, po Krakowie i Lwowie, w latach 1975-1998 zaś był stolicą województwa. Obecnie jest miastem powiatowym z licznymi zabytkami, głównie sakralnymi i militarnymi. Miasto pogranicza polsko-ruskiego, założone prawdopodobnie przez zachodniosłowiańskie plemię Lędzian, u zarania swoich dziejów przechodziło z rąk do rąk. Na stałe Przemyśl przeszedł pod panowanie polskie w 1340 r. w czasach Kazimierza Wielkiego. W latach 1939-1941 – z granicą na Sanie – miasto podzielone było pomiędzy dwóch okupantów – hitlerowskie Niemcy i komunistyczny Związek Sowiecki. Obecnie Przemyśl jest atrakcyjny nie tylko ze względu na swoje zabytki, ale również w związku ze swoim charakterystycznym położeniem geograficznym na skraju szeroko pojętych Karpat, gdzie stykają się ze sobą różne obszary geologiczne i geograficzne. W mieście znajdują się jednostki muzealne oraz atrakcje sportowe, jak np. sztucznie dośnieżany stok narciarski z wyciągiem. Organizowane są również cykliczne imprezy kulturalne. Przemyśl jest atrakcyjnym miejscem na mapie turystycznej Polski położonym zaledwie kilkanaście kilometrów od granicy z Ukrainą.
Oziembłowski, M. i Oziembłowski, M. A. (2023). Wybrane atrakcje turystyczne Przemyśla w aspekcie historii miasta. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 331-353). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: Przemyśl (Polska)