Zastosowanie szałwii do zwiększenia stabilności oksydacyjnej wybranych produktów z kategorii żywności wygodnej wykorzystywanej w turystyce - Hrebień-Filisińska, Agnieszka M.; Filisiński, Adam (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Szałwia ze względu na zawartość aktywnych związków polifenolowych wykazuje właściwości antyoksydacyjne w produktach spożywczych z kategorii żywności wygodnej, które mogą stanowić główną bazę posiłków w turystyce. Roślina ta hamuje utlenianie i chroni przed degradacją wielonienasycone labilne kwasy tłuszczowe, co w konsekwencji prowadzi do przedłużenia trwałości nie tylko produktów mięsnych czy drobiowych, ale także rybnych. Chcąc wykorzystać szałwię jako naturalny dodatek antyoksydacyjny, można ją zastosować w różnej postaci – jako suszoną mieloną przyprawę lub w formie ekstraktu czy olejków eterycznych. Działanie szałwii jest często bardzo efektywne, porównywalne do działania syntetycznych preparatów z grupy dozwolonych dodatków do żywności. W celu uzyskania odpowiedniego zabezpieczenia przed utlenianiem żywności zaleca się, aby obok dodatku szałwii stosować także odpowiednie jej pakowanie oraz przechowywanie.
Hrebień-Filisińska, A. M. i Filisiński, A. (2023). Zastosowanie szałwii do zwiększenia stabilności oksydacyjnej wybranych produktów z kategorii żywności wygodnej wykorzystywanej w turystyce. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 116-130). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: szałwia; właściwości antyoksydacyjne; stabilizacja oksydacyjna; żywność wygodna; sage; antioxidant properties; oxidative stabilization; convenience food