Grzybobranie jako forma sylwaturystyki, czyli co wiemy o grzybach? - Śmiechowska, Maria; Newerli-Guz, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Grzybobranie należy do lubianych form sylwaturystyki, a w krajach Europy Środkowej i Wschodniej należy do tradycyjnych form spędzania wolnego czasu i traktowane jest jako forma wypoczynku w kontakcie z przyrodą. Grzyby leśne dziko rosnące należą do chętnie zbieranych i konsumowanych przez ludzi na całym świecie. Cenione są przede wszystkim ze względu na smak i aromat. Zainteresowanie grzybami zarówno hodowlanymi, jak i dziko rosnącymi wzrasta ze względu na poszukiwanie alternatywnych źródeł białka i ograniczanie spożycia białka zwierzęcego. Celem rozdziału jest ukazanie roli i znaczenia oraz wartości dietetycznej i zdrowotnej grzybów leśnych dziko rosnących na podstawie literatury krajowej i zagranicznej. Omówiono czynniki wpływające na ilość i jakość grzybów leśnych. Dokonano charakterystyki składników żywieniowych i związków bioaktywnych występujących w grzybach leśnych. Wykorzystując wiedzę o właściwościach i działaniu farmakologicznym substancji bioaktywnych zawartych w grzybach jadalnych, ukazano korzyści zdrowotne wynikające z ich konsumpcji. W dalszej części rozdziału przedstawiono znaczenie grzybów jadalnych jako bioindykatora czystości środowiska w zakresie identyfikowania zanieczyszczeń metalami ciężkimi, radionuklidami i pestycydami. Pomimo jednak możliwości wykorzystania grzybów w przetwórstwie żywności, gastronomii i kulinariach domowych, należy pamiętać, że należą one do produktów ciężkostrawnych i mogą podlegać wykluczeniu z diety ze względu na inne schorzenia.
Śmiechowska, M. i Newerli-Guz, J. (2023). Grzybobranie jako forma sylwaturystyki, czyli co wiemy o grzybach? W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 47-59). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: grzybobranie; grzyby jadalne dziko rosnące; właściwości; substancje bioaktywne; naturalne bioindykatory środowiska; mushroom picking; wild-growing edible mushrooms; properties; bioactive substances; natural bioindicators of the environment