Zróżnicowanie możliwości wykorzystania herbaty w turystyce - Czarniecka-Skubina, Ewa (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Celem pracy jest opisanie herbaty, jej właściwości zdrowotnych i sensorycznych, zwyczajów z nią związanych i możliwości jej zastosowania w turystyce. Zaprezentowano zwyczaje związane z serwowaniem i rytuałami herbaty w różnych krajach. Herbata może być produktem turystycznym, gdyż wiąże się zarówno z codziennym spożyciem podczas posiłków, takich jak śniadanie, kolacja, ale może być też napojem spożywanym w ramach relaksu. Jej zastosowanie w turystyce nawiązuje do odwiedzin miejsc uprawy, miejsc przetwarzania, festiwali oraz muzeów. Można też podróżować po szlakach kulinarnych związanych z herbatą, gdzie poznaje się historię, uprawy, sposoby przetwarzania i rytuały związane z herbatą.
Czarniecka-Skubina, E. (2023). Zróżnicowanie możliwości wykorzystania herbaty w turystyce. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 33-46). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: herbata; właściwości; turystyka; szlaki kulturowe; tea; properties; tourism; cultural trials