Nanoturystyka – nanomateriały i nanotechnologie w turystyce - Foltynowicz, Zenon; Lesiów, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Nanonauki, nanotechnologia, nanostruktury, nanorurki, nanocząsteczki, nanomateriały to przykłady pojęć coraz częściej spotykanych w literaturze naukowej, technicznej, normach i biuletynach technicznych. Chociaż wielu z nas nie zdaje sobie z tego sprawy, w życiu codziennym spotykamy się z produktami powstałymi dzięki nanotechnologii. W pracy podano szereg zastosowań nanomateriałów i nanotechnologii w różnych obszarach, z uwzględnieniem turystyki. Jednym z nowych trendów jest nanoturystyka przeznaczona dla osób zainteresowanych kwestiami kryzysu ekologicznego na Ziemi. Nanoturystyka jest koncepcją wyrażającą kreatywną krytykę środowiskowych, społecznych i ekonomicznych wad konwencjonalnej turystyki. W pracy podano wiele przykładów działań z zakresu nanoturystyki oraz zastosowania nanotechnologii w turystyce.
Foltynowicz, Z. i Lesiów, T. (2023). Nanoturystyka – nanomateriały i nanotechnologie w turystyce. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 141-153). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: nanomateriały; nanotechnologia; nanoturystyka; nanoturysta; nanomaterials; nanotechnology; nanotourism