Cognitive semantics of modal class-membership statements for artificial agents with embodied prototypes-based ontology - Żurawski, Marcin (Kognitywna semantyka modalnych wypowiedzi o przynależności obiektu do kategorii dla przypadku systemów agentowych z wbudowaną ontologią prototypów, 2023)
W rozprawie przedstawiono projekt i analizę sztucznego systemu zdalnego do generowania ograniczonej klasy wypowiedzi w języku formalnym inspirowanym językiem naturalnym.
Keywords: cognitive semantics; epistemic modality; categorization; agent systems; cognitive agent; embodied ontology; prototype; machine learning; explainable artificial intelligence