Wykorzystanie idei „linkage learning” w rozwiązywaniu ciągłych problemów optymalizacyjnych - Komarnicki, Marcin Michał (Linkage learning in continuous problem optimization, 2023)
Niniejsza praca przedstawia strategię dekompozycji ciągłych problemów optymalizacyjnych, która z wysoką dokładnością dekomponuje zarówno addytywnie, jak i nieaddytywnie separowalne problemy.
Keywords: dekompozycja problemu; dekompozycja problemu na bazie sprawdzania monotoniczności; globalna optymalizacja wielowymiarowych problemów optymalizacyjnych; nieaddytywna separowalność