Nowe i zanikające zawody na współczesnym rynku pracy - Smalara, Robert; Kapusta, Natalia (New and Disappearing Professions in the Global Labor Market, 2023)
Na rynku pracy można dostrzec trendy i istotne zmiany o charakterze cyklicznym. Wpływa to zarówno na sposób wykonywania przez pracownika powierzonych mu w obowiązków, jak i na zamianę sposobu funkcjonowania przedsiębiorstw. Rozwój nowych technologii, robotyzacja, globalizacja – to kilka z wielu przyczyn tych przeobrażeń. Celem niniejszego opracowania jest charakterystyka nowo powstałych i zanikających zawodów oraz wskazanie czynników wyjaśniających, dlaczego jedne profesje powstają, a inne zanikają. Autorzy artykułu wskazują, iż zanikające zawody są wypierane m.in. przez rozwój technologiczny i robotyzację, natomiast nowe profesje wypełniają luki w otaczającej nas rzeczywistości. W artykule zastosowana została analiza i krytyka piśmiennictwa, analiza dokumentów oraz badań dotyczących przyszłości rynku pracy.
Problemy gospodarki i rynku pracy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 47-53
Keywords: nowe zawody; zanikające zawody; rynek pracy; zmiany na rynku pracy; new professions; disappearing professions; labour market