NEET na współczesnym rynku pracy w Unii Europejskiej - Chojecka, Magdalena; Dachowska, Daniela (NEETs in the Contemporary Labor Market in the European Union, 2023)
Artykuł poświęcono zjawisku młodzieży NEET. Celem pracy jest przybliżenie fenomenu grupy młodzieży określanej mianem NEET, czyli osób w przedziale wiekowym 15-29 lat, które nie podejmują nauki, nie kształcą się oraz nie pracują. Do identyfikacji oraz szacowania liczby osób należących do tego grona wykorzystuje się metody statystyczne polegające głównie na ankietach i opracowaniu na ich podstawie danych statystycznych, które autorki artykułu analizowały, zauważając dynamikę zjawiska na przestrzeni lat 2011-2021. Widoczna jest tendencja spadkowa zjawiska z poziomu 15 do 13% średniej wysokości w krajach Unii Europejskiej. Prognozuje się również zmniejszenie tego wskaźnika do 9% średniej europejskiej do 2030 roku, aby zminimalizować negatywne skutki występowania grupy biernej zawodowo oraz edukacyjnie młodzieży wchodzącej w dorosłość.
Problemy gospodarki i rynku pracy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 40-46
Keywords: NEET; młodzież niepracująca; bierni zawodowo; Unia Europejska; young people not in employment; inactive; European Union