Oczekiwania pokolenia Z wobec rynku pracy w zakresie warunków zatrudnienia - Piotrowska, Monika (Expected Employment Conditions by Generation Z – Own Research, 2023)
Pokolenie Z jest pierwszym pokoleniem rozwijającym się w dobie Internetu. Procesy globalizacji, nowe technologie, nowoczesna komunikacja czy media społecznościowe to dla tej generacji codzienność, do której jest przyzwyczajona. Warto zatem poznać charakterystykę i oczekiwania pokolenia Z, aby zrozumieć przebieg zmian na rynku pracy w XXI wieku i przygotować się do współpracy z jego reprezentantami. Celem niniejszego artykułu jest wskazanie cech optymalnego modelu zatrudnienia zgodnego z potrzebami młodych ludzi na rynku pracy w Polsce. Autorka przedstawiła w tekście oczekiwania wobec zatrudnienia młodych ludzi, wyciągając wnioski z własnych badań przeprowadzonych na próbie badawczej reprezentującej przedstawicieli pokolenia Z.
Problemy gospodarki i rynku pracy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 9-15
Keywords: pokolenie Z; zatrudnienie; optymalny model zatrudnienia; rynek pracy; generation Z; employment; optimal employment model; labour market