Biofilmy w produkcji żywności i rola bakteriofagów w ich eradykacji - Korzeniowski Paweł (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2023)
Celem niniejszej pracy było wykorzystanie bakteriofagów UPWr_E1-4 oraz koktajlu bakteriofagów UPWr_E124 do zwalczania biofilmu tworzonego przez patogenne dla drobiu Escherichia coli na powierzchni polipropylenu, stali, liści sałaty oraz mięsa drobiowego.
Keywords: biofilm; bakteriofag; Salmonella; Escherichia coli; eradykacja; produkcja żywności