Gospodarka cyrkularna jako nowy obszar działalności przedsiębiorstw społecznych - Wronka-Pośpiech, Martyna; Steinerowska-Streb, Izabella (Circular Economy as an Emerging Trend for Social Enterprises, 2023)
Artykuł opisuje potencjał gospodarki cyrkularnej jako nowy obszar działalności dla przedsiębiorstw społecznych. Przedstawiono w nim koncepcję gospodarki cyrkularnej, która opiera się na zasadzie minimalizacji odpadów poprzez powtórne wykorzystanie, regenerację i recykling produktów. Celem badania zaprezentowanego w artykule stało się pokazanie, jak w praktyce gospodarczej w Polsce przedsiębiorstwa społeczne angażują się w gospodarkę cyrkularną. Cel ten został osiągnięty z wykorzystaniem autotelicznego studium przypadku przedsiębiorstwa społecznego, które odnosi sukcesy na tym polu. Wnioski z przedstawionej analizy wskazują, że gospodarka cyrkularna stanowi ważny obszar działalności dla przedsiębiorstw społecznych, umożliwiający jednoczesne osiągnięcie celów społecznych i ekonomicznych oraz sprzyjający zrównoważonemu rozwojowi. Co więcej, gospodarka cyrkularna może przynieść korzyści zarówno dla przedsiębiorstw społecznych, jak i dla społeczeństwa jako całości poprzez stymulowanie zrównoważonego rozwoju, tworzenie miejsc pracy i zmniejszenie negatywnego wpływu na środowisko naturalne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 4, s. 163-171
Keywords: gospodarka cyrkularna; przedsiębiorczość społeczna; przedsiębiorstwo społeczne; autoteliczne studium przypadku; circular economy; social enterprise; social entrepreneurship; intrinsic case study