Zastosowanie technologii SMAC/BRAID w procesie zakupowym przedsiębiorstwa - Kulikowska, Agata (Implementation of Technologies SMAC/BRAID in the Company’s Purchasing Process, 2023)
W artykule przedstawiono możliwości zastosowania technologii SMAC/BRAID w procesie zakupowym. Celem opracowania jest ocena zastosowania technologii SMAC/BRAID w procesie zakupowym przedsiębiorstwa. Badania przeprowadzono, opierając się na krytycznym przeglądzie literatury oraz wynikach badania pilotażowego. Artykuł ma charakter praktyczny. Przeprowadzone analizy dowiodły, że integracja technologii SMAC/BRAID stwarza nowe środowisko pracy umożliwiające poprawę jakości komunikowania się, transparentność procesu, a w szczególności usprawnienie procesu podejmowania decyzji. Korzyści, jakie płyną z digitalizacji procesu zakupowego, to: oszczędność czasu, obniżenie kosztów, uwolnienie pracowników od wykonywania rutynowych czynności, poprawa efektywności procesów poprzez minimalizację liczby błędów popełnianych przez pracowników, szybsza reakcja na sytuacje awaryjne, szybszy dostęp do informacji, uszczelnienie w zakresie wydatków, standaryzacja procesów i eliminowanie rozproszonej odpowiedzialności, a także rozwój kompetencji cyfrowych pracowników.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 4, s. 97-113
Keywords: proces zakupowy; digitalizacja; technologie SMAC/BRAID; automatyzacja; integracja; purchasing process; digitalization; SMAC/BRAID technologies; automation; integration