Przywództwo w kontekście zrównoważonego rozwoju przedsiębiorstwa - Grzesik, Katarzyna (Leadership in the Context of Sustainable Development of the Enterprise, 2023)
Implementacja idei zrównoważonego rozwoju staje się dla współczesnych przedsiębiorstw jednym z kluczowych wyzwań. Odpowiedzią na to wyzwanie jest rozwój koncepcji zrównoważonego przywództwa. Celem niniejszego opracowania jest udzielenie odpowiedzi na pytanie, czym jest zrównoważone przywództwo oraz na jakich poziomach może być badane. Na potrzeby realizacji przyjętego celu dokonano analizy literatury przedmiotu przy zastosowaniu metody narracyjnego przeglądu literatury. Badania literaturowe doprowadziły do wniosku, że zrównoważone przywództwo jest odpowiedzią na potrzebę wdrażania idei zrównoważonego rozwoju i stanowi system, którego poszczególne elementy dążą do realizacji wspólnego celu, jakim jest zrównoważony rozwój. Koncepcję zrównoważonego przywództwa można analizować na trzech poziomach: jednostki, organizacji oraz otoczenia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 4, s. 74-82
Keywords: zrównoważone przywództwo; zrównoważony rozwój przedsiębiorstwa; praktyki zrównoważonego przywództwa; sustainable leadership; sustainable enterprise development; sustainable leadership practices