Spis treści [Społeczeństwo, gospodarka i przestrzeń w globalnych uwarunkowaniach / pod red. Alicji Zakrzewskiej-Półtorak; Wrocław, 2023] - Zakrzewska-Półtorak, Alicja. Redakcja (Debiuty Studenckie. Społeczeństwo, gospodarka i przestrzeń w globalnych uwarunkowaniach, 2023)
[Zeszyt zawiera osiem prac przygotowanych przez studentki Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Opracowania obejmują badania prowadzone w skalach lokalnej i międzynarodowej. Wspólnym mianownikiem zebranych artykułów jest oddziaływanie uwarunkowań globalnych na funkcjonowanie i zagospodarowanie miast, warunki życia społeczności miejskich oraz kierunki zmian w sektorze mieszkaniowym. W książce szczegółowo opisano takie zagadnienia, jak: edukacja 4.0 – budowanie świadomego społeczeństwa; osiedla przyszłości – budownictwo niskoenergetyczne jako odpowiedź na problemy środowiskowe mieszkalnictwa wielorodzinnego; paradoks Braessa w warunkach rzeczywistych; zieleń miejska jako usługa ekosystemowa dla mieszkańców miast; rozwój trendu green city w polskich miastach; adaptacja budynków biurowych na cele mieszkalne jako odpowiedź na problemy na rynku nieruchomości w Polsce; działalność deweloperska jako czynnik oddziałujący na rynek nieruchomości i przestrzeń w Polsce; wrocławskie osiedle WuWa jako wzorcowe miasto 15-minutowe] nota wydawnicza.
s. 107
Keywords: mieszkalnictwo; zrównoważony rozwój; zagospodarowanie przestrzenne; edukacja 4.0; miasta; rynek nieruchomości; miasta 15-minutowe; paradoks Braessa