Działalność deweloperska jako czynnik oddziałujący na rynek nieruchomości i przestrzeń w Polsce - Gałka, Agata; Łuczak, Dorota (Development Activity as a Factor Affecting the Real Estate Market and Space in Poland, 2023)
Działalność przedsiębiorstw deweloperskich nie ogranicza się tylko do funkcji typowo wykonawczych, w związku z czym nie można ich określić mianem wyłącznie budowlanych. Pojęcie działalności deweloperskiej nie ma określonej definicji w polskim prawie, zatem obejmuje ona wiele zadań o charakterze marketingowym, finansowym, prawnym czy budowlanym. Firmy deweloperskie są młodymi podmiotami funkcjonującymi na polskim rynku nieruchomości. Bardzo ważnym zagadnieniem jest więc to, czy będą one stałym elementem rynku nieruchomości, czy jednak z powodu różnych barier znikną z niego. Dzieje się tak w przypadku podjęcia decyzji o sprzedaży zrealizowanej inwestycji, przekazaniu obiektu do użytkowania lub jego eksploatacji. Artykuł przedstawia kierunki działalności deweloperskiej w Polsce oraz opisuje, w jaki sposób wpływa ona na otaczającą nas przestrzeń.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 82-92
Keywords: deweloper; działalność deweloperska; rynek nieruchomości; ład przestrzenny; patodeweloperka; developer; development activity; real estate market; spatial order