Rozwój trendu green city w polskich miastach - Kozycz, Zuzanna (Development of the Green City Trend in Polish Cities, 2023)
W dzisiejszych czasach coraz większy nacisk kładzie się na rozwój miast w harmonii z przyrodą. Jedną z najpowszechniejszych idei w tym zakresie jest zamysł miasta zielonego. Do założeń tej koncepcji należy, m.in. rozproszenie zabudowy, wysoki procentowy udział zieleni, odpowiednie zlokalizowanie roślinności i tworzenie ochronnych pasów zieleni oraz parków miejskich. Celem artykułu jest ocena popularyzowania się trendu green city w polskich miastach. Analiza została przeprowadzona na podstawie udziału terenów zielonych, nasadzenia drzew, przykładów innowacyjnych metod poszerzania powierzchni biologicznie czynnej i ekonomicznej opłacalności bliskości przyrody w mieście.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 59-71
Keywords: green city; tereny zielone; nasadzenia drzew; zieleń miejska; green areas; tree planting; urban greenery