Paradoks Braessa w warunkach rzeczywistych - Czaplikowska, Olga (Braess Paradox in Real-World Conditions, 2023)
Celem badawczym pracy jest omówienie zjawiska paradoksu Braessa w ujęciu teoretycznym i praktycznym. Obiektami badań są głównie miasta znajdujące się w różnych częściach świata, na których można zobrazować owe nieintuicyjne zdarzenie. Ponadto w artykule zwrócono uwagę na współczesne problemy związane z transportem w mieście, wyjaśnienie, czym jest paradoks Braessa i zilustrowanie działania tego mechanizmu w warunkach praktycznych. Zastosowane metody badawcze to przede wszystkim krytyczna analiza literatury, proste metody statystyczne, a także studium przypadku. Najważniejszy wniosek z pracy stanowi spostrzeżenie, że choć model przedstawiony przez Braessa zawiera dużo uproszczeń i nie jest doskonały, to jego główną ideę można zaobserwować w rzeczywistych warunkach, co sugeruje, że nie są to wyłącznie akademickie rozważania z pobieżnymi dowodami empirycznymi.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 33-44
Keywords: paradoks Braessa; ruch drogowy; zarządzanie transportem; Braess paradox; traffic; transport management