Osiedla przyszłości – budownictwo niskoenergetyczne jako odpowiedź na problemy środowiskowe mieszkalnictwa wielorodzinnego - Kohyt, Aleksandra (Settlements of the Future – Low-Energy Construction as a Response to Environmental Problems of Multi-Family Housing, 2023)
Sektor mieszkaniowy jest jednym z najbardziej energochłonnych sektorów, a więc w dużym stopniu przyczynia się do pogłębiania kryzysu klimatycznego. Osiedla zrównoważone mogą być zatem ważnym narzędziem w ochronie środowiska. Celem artykułu jest omówienie i ocena zrównoważonego budownictwa na wybranych przykładach osiedli zrównoważonych. W artykule zastosowano metodę opisową, krytyczną analizę literatury, proste metody statystyczne oraz analizę studiów przypadku. Przedmiotem badań są osiedla zrównoważone – osiedle BedZET w Wielkiej Brytanii oraz osiedle Hammarby Sjöstad w Szwecji. BedZET jest dobrym przykładem dla kwestii społecznych, lecz nie udało się w jego użytkowaniu osiągnąć celu zeroemisyjności. Z kolei szwedzkie osiedle, mimo ogromnych oszczędności energii, boryka się z problemami społecznymi. Połączenie najlepszych rozwiązań z obu tych osiedli mogłoby przyczynić się do stworzenia osiedla niemalże idealnego, co ze wsparciem władz rządowych i samorządowych jest możliwe do osiągnięcia w Polsce.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 22-32
Keywords: zrównoważone osiedla; mieszkalnictwo; budownictwo niskoenergetyczne; sustainable settlements; housing; low-energy building