Edukacja 4.0 – budowanie świadomego społeczeństwa - Cłapa, Katarzyna; Klasa, Patrycja (Education 4.0 – Building a Conscious Society, 2023)
Zmieniające się otoczenie, postępująca globalizacja oraz postęp technologiczny całkowicie zmieniły obraz aktualnej edukacji i odkryły luki znajdujące się w sposobie kształcenia. Czwarta rewolucja przemysłowa wymusiła stworzenie nowego systemu edukacji, który będzie dostosowany do sytuacji społeczno-gospodarczej na świecie oraz przygotuje młodych ludzi do wyzwań, jakie przyniesie im przyszłość. Niniejsza praca ma na celu ukazać, jakie zmiany zachodzące na płaszczyźnie społecznej prowadzą do kształtowania się nowego wymiaru edukacji oraz jakie są perspektywy rozwoju Edukacji 4.0. W artykule zastosowano głównie metodę analizy literatury oraz metodę analizy i konstrukcji logicznej, które umożliwiają rozpatrywanie zagadnienia poprzez opracowanie poszczególnych części struktury Edukacji 4.0. Nowy wymiar kształcenia przygotowuje młode pokolenie do funkcjonowania w społeczeństwie, wykorzystując nowoczesne technologie, które mają przyzwyczaić uczniów do samodzielnego podejmowania trudnych decyzji.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 9-21
Keywords: czwarta rewolucja przemysłowa; edukacja 4.0; umiejętności przyszłości; wyzwania przyszłości; transformacja systemowa edukacji; fourth industrial revolution; education 4.0; skills of the future; challenges of the future; systemic transformation of education