Izolacja, hodowla i charakterystyka mezenchymalnych komórek macierzystych izolowanych z rąbka rogówki i ich potencjalne zastosowanie w okulistyce weterynaryjnej - Stefanowicz Paweł (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2023)
Celem pracy badawczej była zatem modyfikacja powierzchni wzrostowej w celu uzyskania szybkiej adhezji eksplantów, oraz migracji komórek na powierzchnię wzrostową.
Keywords: rąbek rogówki; rogówka; komórki macierzyste; mezenchymalne komórki macierzyste rąbka; uszkodzenia rogówki; LMSC; prototyp inżynierii tkankowej; błona kolagenowa; izolacja komórek; antygeny powierzchniowe LMSC; scafold